Alle som har en varmepumpe vil fra tid til annen merke at den stopper opp og at det ikke lenger blåser varm luft fra innedelen. Dette skjer i vintersesongen og varer som regel fra 5 – 10 minutter. Det betyr imidlertid ikke at det er noe galt, men handler om at utedelen går inn i avriming.
Når utetemperaturen er lav og luftfuktigheten i utedelen er høy, vil det nemlig dannes rim. Om dette får pågå uforstyrret vil rimet etter hvert danne en stor isklump i utedelen. Det kan skade komponenter og er derfor ikke noe du ønsker skal skje. For å unngå dette er utedelen laget for å smelte rim og is når behovet oppstår. Anlegget styrer altså selv når det er behov for å avrime.
Enkelt forklart skjer avrimingen ved at varmgassen i anlegget kjøres til registeret i utedelen for å smelte rim og is. Derfor stoppes utblåsingen av varm luft fra innedelen mens avrimingen pågår. På fagspråket kalles prosessen for varmgassavriming. Når det skjer vil du også kunne høre lyder fra innedelen. Typisk lyder som kan minne om kokelyden fra en vannkoker og lave knakelyder fra metall og plast som trekker seg sammen. Det er helt normalt.
Hvor ofte skal avriming skje?
Mange lurer på hvor ofte varmepumpen skal avrime eller hvor normalt det er at den går inn i avrimingsmodus i ulike typer vintervær. Det er forståelig at slike spørsmål stilles, men det er faktisk ikke så lett å gi presise svar.
Rimdannelsen avhenger nemlig i stor grad av luftfuktigheten utendørs, som jo er en faktor ingen kan påvirke. Høy luftfuktighet fører ganske enkelt til at det dannes mer rim. Også utetemperaturen spiller en rolle. Jo kaldere det er, jo hardere må maskinen gå for å holde temperaturen i boligen. Dermed dannes det mer rim.
Andre årsaker som kan føre til hyppig avriming er:
- Mangel på kuldemediet
- Lav innetemperatur
- Væromslag
- At utedelen ikke er beskyttet, men står utsatt til for vær og vind
- Manglende rengjøring eller service
Generelt et det viktig at du som eier av varmepumpen følger med på om maskinen forandrer seg – begynner den plutselig å gå oftere i avriming kan det være grunn til å sjekke det nærmere ut.